hits

Byregjerings- sjefen klarer ikke regjere

kommentarer 25 kommentarer

For drøyt to år siden proklamerte Raymond Johansen sin byregjering med struttende selvtillit. Det gikk ikke, og i over to år har Oslo-byrådet gått fra den ene skandalen til den andre. Uten styring!

Raymond Johansen ønsket å være sjef for en byregjering i Oslo, men måtte nøye seg med å være byrådsleder

Høyt ut fra hoppkanten
Det var med store ambisjoner Raymond Johansen tok over styringen av hovedstaden 21. oktober 2015. Etter 18 år med borgerlig styre, skulle det nå virkelig bli forandring. For å markere dette, måtte til og med byrådets navn endres. Nei byråd var ikke godt nok. Byregjering måtte det være, for her skulle byen virkelig regjeres. Byregjering ble tviholdt på helt til kommunalministeren satte foten ned, og Raymond måtte nøye seg med byråd slik kommuneloven krever.

I valgkampen 2015 kom Raymond med milliardløfte både til eldre og barnehager

Oslos "byregjering" tiltrer 21. oktober 2015

Det mest radikale prosjektet er det Raymonds byrådspartner MDG som står for: Bilfritt sentrum. Hele sentrum innenfor Ring 1 skulle bli bilfritt. Her har MDG ved byråd Lan Marie Nguyen Berg blitt gitt frie tøyler. Dette ser hun ikke ut til å klare. Hele prosjektet Bilfritt byliv, som er skrevet om tidligere her på bloggen, ser ut til å ende i snørr og tårer for Oslos byråd.

Prestisjeprosjektet havarerer
At prestisjesaken bilfritt sentrum går av hengslene har vi sett tydelige tegn på en god stund. Tåpelige tiltak som ubrukelige utekontorer som råtner, kostbare prikker på gaten som flasser av og furuskog i rustne jernkasser har vært skrevet om før her på bloggen.

Det nedsnødde utekontoret i Øvre Slottsgate symboliserer håpløsheten i fiaskoprosjektet Bilfritt byliv. Tidligere hadde utekontoret en seilduk som skulle beskytte mot nedbør. Den er borte. Den tålte kanskje ikke vekten av snøen.

Mer oppsiktsvekkende er det at hele prosjektet kollapser innefra, slik Nettavisen nylig kunne melde. Mest utrolig er det som kommer frem i det store intervjuet i Nettavisen lørdag 10. februar. Der forteller den tidligere prosjektdirektøren for Bilfritt byliv, Hans Edvardsen, detaljert om hvordan byrådets prestisjeprosjekt helt fra starten av har vært uten styring.

Lan Marie Nguyen Berg er byråd for miljø og samferdsel i Oslo

Da Edvardsen sa fra til byrådsavdelingen om at det hele ikke fungerte, endte det med at han selv fikk sparken. Ikke bare har prestisjeprosjektet endt i total kollaps. På toppen av det hele ser det nå ut til at miséren skal krydres med en høyprofilert personalsak med en av Oslo kommunes mest sentrale byråkrater i sentrum av begivenhetene. Her blir det mer baluba.

Det kan selvfølgelig godt hende at det er ting i Oslos kommunale byråkrati som ikke fungerer som det skal. Men dette altså et politisk ansvar. Det tegner seg et stadig klarere bilde av dårlig styring fra byråd Lan Marie Berg. Men det stopper ikke hos henne heller. Sjefen sjøl heter Raymond Johansen og han har ikke styring på sitt mannskap.

Skandalene er mange
Fadesen rundt prosjektet bilfritt sentrum er langt fra den eneste skandalen i Oslo kommune under Raymond Johansens ledelse. Vi har Boligbygg-skandalen, som allerede har ført til byråd Geir Lippestads avgang. Forholdene som er avdekket i kommunale Boligbygg er en av de aller største skandalene i kommune-Norge noensinne. Ikke småtteri akkurat.

I det hele finnes det mange små og store saker som er dårlig håndtert. Oppkjøpet av Hafslund ser ut til å havne i retten der resultatet trolig blir milliardregning for kommunen.

For bare to uker siden kunne denne bloggen avsløre hvor elendig byråd Inga Marte Thorkildsen håndterer kommunens oppsigelse av vaktmesterkontrakter, der hun åpenbart er i villrede om hvilke avtaler kommunen har inngått. Slikt minner utvilsomt om at byrådet og de kommunale etatene ikke evner å stokke beina.

Av mindre saker kan nevnes hvordan byrådet ved nyttårstider klarte å bruke 5 millioner kroner på å lage noen korte skitne skiløyper bl.a. på Tøyen. Etterpå har Oslo fått en halvmeter snø som Bymiljøetaten ikke vet hvor skal gjøres av. Skiløypene har vært 5 millioner rett ut av vinduet.

Her på Ola Narr, ikke langt fra Tøyen, brukte Byrådet i romjulen millionbeløp på å lage en liten skiløype med tilkjørt kunstsnø. En egen tråkkemaskin var satt ut. Den er ikke å se. Vi kan såvidt skimte skiløypen under natursnøen som er kommet. Det er ikke et skispor å se.

Kompetent mannskap?
Vi får tro byrådet har de beste intensjoner med ulike tiltak som gjennomføres. Men det er nå engang slik at det er resultatene som teller. Oslo kommunes budsjett for 2018 er på 71 milliarder kroner. Like fullt er kommunens midler knappe. Det er mange gode formål som skal dekkes. Oslo kommune har ikke råd til å sløse med innbyggernes penger i øst og vest.

Når vi ser skandalene og den dårlige styringen av prosjekter, kommunale etater og penger, kan vi ikke la være å stille spørsmål ved om det er de riktige folkene som sitter i kommunens ledelse. Utfra det som er kommet frem, er det svært fristende å konkludere med at Geir Lippestad, Lan Marie Berg og Inga Marte Thorkildsen ikke har den kompetansen som skal til for å sitte i byrådet. Så langt er det bare Geir Lippestad som har tatt sin hatt og gått.

Et spørsmål om styringsevne
Overordnet er dette et spørsmål om styringsevne og lederegenskaper. Det er Raymond som er sjefen - ja byregjeringssjef ville han faktisk være, om han hadde fått lov. Han må ta et betydelig ansvar for alt som skjer i Oslo kommune, uavhengig av hvilken byråd ulike saker sorterer under.

Når skandalene brettes ut ser Raymond ut til å bekvemt trekke seg i bakgrunnen. Han ser ikke ut til å ta nok ansvar for at byrådet fungerer og at de ulike byrådene evner å håndtere sine saksfelt. Er ikke så tilfelle, må han sørge for at situasjonen rettes opp. Om nødvendig ved at byråder som ikke holder mål byttes ut.

Raymond Johansen er en ambisiøs mann. Han satt som partisekretær i Arbeiderpartiet fra 2009 til 2015. I denne perioden kom noen av varslersakene mot avgått nestleder Trond Giske, saker han ikke akkurat ser ut til å ha håndtert godt. Likevel spekuleres det nå i om Raymond blir arvtager etter nettopp Trond Giske som nestleder i Arbeiderpartiet.

Etter det forsmedelige valgnederlaget i 2017 og alt bråket rundt varslersakene mot Trond Giske, fremstår Jonas Gahr Støre sin posisjon som leder svak. Neste skritt for Raymond kan bli å utfordre Støres posisjon.

Det kan godt hende at Raymond Johansen på nytt havner i Arbeiderpartiets ledelse. Men han har ikke akkurat imponert som leder så langt. Han har ikke lykkes som byregjeringssjef. Det er liten grunn til å tro at han vil lykkes noe bedre som regjeringssjef på ordentlig.

Raymond Johansen fremstår som byregjeringssjefen som ikke makter å regjere.

25 kommentarer

Anders

11.02.2018 kl.03:05

Dette var rene ord for pengene. Kjell-Magne Rystad skriver det flertallet av norske journalister/bloggere burde bruke mer tid på å belyse. Denne artikkelen forteller sannheten om "kong Raymond av AP", og hans mannskap, samt hvordan virkelighetens AP fungerer. Den forteller også at MPG ikke har noe i norsk politikk å gjøre!

Herr Nilssen

11.02.2018 kl.09:47

For en latterlig propaganda!
Nitten avsnitt om byrådet i Oslo for å kunne konkludere med at AP sentralt(!) vil få utfordringer også i framtiden.
Noen folk trenger seriøst å få seg et liv!

Bobby

11.02.2018 kl.10:29

Byregjeringen bør skrive egen blogg og fortelle osloborgerne hva og hvor pengene flyr til. Det som Rystad skriver er jo sant.

Roger Johansen

11.02.2018 kl.10:34

Herr Nilsen: Jeg er veldig enig i at du bør få deg et liv. Istedenfor å forholde deg til faktainformasjonen som Rystad kommer med, for det er jo nettopp det han gjør, presenterer fakta, så går du rett løs på personangrep.

Det er jo en gedigen innrømmelse fra på at du ikke har noen saklige argumenter å komme med. At Ap sentralt ikke har noen politikk, er da ikke akkurat ukjent lenger. Nå har Ap prøvd å pushe frem en ny innvandringstalsmann som kjapt får beskjed fra resten av partiet om å roe seg ned. Ap har prøvd å relansere gamle Frp-forslag som fotlenke for asylsøkere, forslag som Ap tidligere har brunbeiset og angrepet.

Aps politikk om dagen består av å øke skattene, og øke det offentlige forbruket samtidig som man kveler privat initiativ. Ikke rart velgerne nå snur ryggen til partiet.

At du ikke tør å vedkjenne deg fakta, betyr ikke at det er faktaene det er noe feil med, men tvert i mot at det er du som er blind for realitetene.

Tore Gjerde

11.02.2018 kl.11:37

Vi har et historisk inkompetent byråd, helt ute av stand til å ivareta sine oppgaver og befolkningens interesser. Raymond Johansen er åpenbart ikke kvalifisert for jobben, og han er omgitt av livsfjerne, selvopptatte ekstremister fra MDG og SV. Oslo har aldri hatt et så dårlig byråd, og mange teller nå dager til disse uverdige og ubrukelige menneskene blir kastet ut av sine kontorer. Det er en skam!

Gandolf

11.02.2018 kl.11:52

Trond Giske er nede for telling, men ikke slått. Om Støre og Tajik ikke får nødvendig tillit ved neste korsvei er det fullt mulig at det gjøres et comeback. Ihvertfall ikke å utelukke ennå.

The Dude

11.02.2018 kl.12:24

For ikke å glemme søppel katastrofen, som Frøken Berg ikke klarte å løse for etter at riks dekkende media begynte å snuse på saken

Jarle Aabø

11.02.2018 kl.14:35

Vil du følge tett med på samferdselspolitikken i Oslo? Ja til bilen i Oslo er en nyhetsavis som løpende dekker "krigen mot bilen". Avisen leverer egne nyheter, andres nyheter og debatt. Trykk gjerne medlem. Så langt har snart 14.000 gjort det samme og Ja til bilen i Oslo har blitt den største lokalavisen i Oslo på FB.

Link til nyhetsavisen her:

https://www.facebook.com/groups/1933028693604872/

Gneldre

11.02.2018 kl.15:04

Jeg stemmer ikke AP, og jeg bor ikke lenger i Oslo.

Men nå fikk jeg den tanken at det må være bedre med en "lært-leksa"- Giske på plass igjen sentralt i det partiet enn "kong" Raymond, -himmel og hav!

Johan

11.02.2018 kl.15:45

Mange gode poenger i denne saken. Det verste med dagens byråd er vel egentlig det manglende hensynet til byens innbyggere, og sløsing av penger. Dette viser seg i mange flere saker enn det som er nevnt i denne bloggen. Som, ødelegging av gode boligstrøk, med ønske om å bygge høyblokker, rasere boligområder, rive nye sykehjem for å bygge høye nye bygg istedenfor å bygge på bedre egnede tomter. Inkludert riving av grønne områder flere steder. Det kreves inn alt for mye bompenger, som gjør livet vanskelig for mange. Fjerning av parkeringsplasser, økning av kollektivpriser, støtting av fortsatt lange, forurensende køer på E18. Fortau brøytes ikke, mens noen ytterst få syklister får litt sykkelvei som koster uforholdsmessig mye... Søppelskandale, eiendomsskandaler i kø, og mye annet... Hvor lenge kan dette fortsette? Hvorfor tar ikke flere journalister og medier mer tak i dette sirkuset? Byrådet kan ødelegge mye mer på det siste året de har igjen, før de bidrar til et bedre samfunn ved å ikke beholde jobbene sine...

Johan

11.02.2018 kl.15:56

Det er jo forresten også et slags demokratisk problem at mange av de som blir hardest rammet av byrådets og bystyrets diverse feil prosjekter faktisk ikke har stemmerett i kommunen, fordi mange bor rett utenfor kommunegrensen (og typisk blir rammet av bompenger og annet). I tillegg er det lite informasjon til innbyggerne, slik at reell påvirkning blir svært liten (ref. Beboeraksjon Oslo på Face, som er en sammenslutning av svært mange av de boligområder som Byrådet ønsker å ødelegge, istedenfor å utrede mer fornuftig bygging på ledige tomter. Skandale er dette. Overkjøring av tusenvis av personer). Her jobbes det aktivt for en kaldere og kjipere by (mens de i fjor arrangerte et folkemøte hvor de lot som om de jobbet for det motsatte..). Og forresten, hvorfor tar ikke den nye og feilslåtte beboerparkering hensyn til bildeling og leiebiler..? Kr. 129 i døgnet for å bruke bildelingsbil, som er miljøvennlig som konsept.. Noen ville kalt dette tyveri.. I likhet med den feilslåtte eiendomsskatten som ikke tar hensyn til om folk har penger på bok og råd til å betale den.. Hm...

megigjen

11.02.2018 kl.16:23

slutt å plage Raymond, han må inn i sentrale verv i AP, snarest ! Han kommer til å være avgjørende når Træda.. jeg mener Lan, skal inn i Regjeringskontorene å få virkelig makt

Bob Kåre

11.02.2018 kl.17:19

Bane Nor fortsetter å fjerne gratis parkeringsplasser i Oslo-regionen. Lurer på om de en innfiltrert av en dustegjeng fra "byregjeringen" Nå er det slik at Bane-Nor kun skal tenke på tog og togtider, ikke fortelle at kunder må gå til stasjonen istedenfor å kjøre.

FåDemVekk

12.02.2018 kl.08:19

Det er på tide å diskutere om Oslo bør settes under statlig administrasjon.

De rødgrønne klarer ikke å løse selv de enkleste oppgaver uten at det ender i kaos og skandaler. De vakler fra ene skandale til neste fiasko - i tidenes mest udugelige byråd.

Det startet med søppelskandalen og nå evner ikke bårådet å brøyte veier og gater for snø og is. Lan Marie brøyter sine sykkelstier, mens gamle og unge brekker hofter og bein på islagte og snøfulle fortau.

De hentet inn de mest udugelige som Geir Lippestad (Boligbyggskandalen), Lan Marie Berg (søppelskandalen, grønne prikker og utekontor) og Inga Marte Thorkildsen som til slutt måtte fjernes etter at hun dummet seg ut nok en gang. Og alt løses ved å øke skattene og avgiftene - som renner i havet.

Krigen mot bilen flagges høyt, og det har i praksis endt med en krig mot fattigfolk som presses av veier og gater. Snart skal de bygge 66 nye rødgrønne bomstasjoner midt i byen.

Og hver gang Lan Marie får kritikk så løper hun til venninnene sine i pressa som skråler "hets og kvinnehat" - den klassiske hersketeknikken, godt hjulpet av sin sekretær og samboer Eivind Trædal.

Og hvem husker navnet på ordføreren fra SV?

Raymond den Udugelige kom til makta etter massive kampanjer i venstresidens presse - det må aldri skje igjen. Det har kostet oss dyrt. Sett Oslo under statlig administrasjon.

Jan Haugen

12.02.2018 kl.09:05

Norge har også tidligere i historien hatt en "ministerpresident" som ikke akkurat regjerte til folkets beste. Oslo Kommune havner vel snart på Robeklista.

Man klarer ikke å styre EN BY, men ønsker å styre HELE LANDET...

Ken

12.02.2018 kl.10:34

Denne «styringen» av Oslo viser vel at mer relevant erfaring fra arbeidslivet er nødvendig.. Og ja, jeg vet at f.eks frøken Berg har en master og har jobbet for CICERO, men er det hun gjorde der kvalifiserende til jobben hun har for Oslo kommune? Hr.Johansen har heller ikke så mye relevant ledererfaring så hvordan skal han klare å styre Oslo? Tidligere har han hatt forskjellige verv, men tviler på at han har fått de vervene basert på sin utdannelse og arbeidserfaring. Hvorfor ikke innføre et minstekrav til disse rollene slik som alt annet i arbeidslivet krever og kanskje fått en kompetent gjeng som styrer byen?

Kjelvi

12.02.2018 kl.10:42

Godt skrevet av Jarle Aabø! Imponerende at han fritt og uhemmet får skrive blogger for kompanjongene Sissener og Rystad, som igjen markedsføres av Nettavisen som nettopp Sissener og Rystad sine personlige ytringer. Snakk om å lure sine lesere!

Kjell-Magne Rystad

12.02.2018 kl.10:53

Må skuffe deg der Kjelvi. Jeg skriver mine blogger selv.
Mvh. Kjell-Magne Rystad

Krittisk

12.02.2018 kl.10:51

Oslo er uten styring og Raymond og hans udugelige team fra MDG, SV og Rødt bør settes under statlig administrasjon snarest.

Det bør skje - de rødgrønne bystyret er en fare for befolkningen og er nedsnødd - bokstavelig talt.

Oppfordrer folk til å mobilisere mot medias hjernevask når de tar Raymond, Lan Marie og de andre udugelige i forsvar - spesielt i NRK.

Scott Johansen

12.02.2018 kl.11:16

Det er ingen tvil om at Oslo vanskjøttes, og at det politiske spillet som Ap, MDG og SV driver med for å beholde politisk makt koster hovedstaden enorme summer.

Politikere og byråkrater som driver symbolpolitikk uten tanke på at hovedstadens drift må finansieres på et vis som bidrar til vekst og velstand.

I en tid hvor landet går med underskudd og det blir stadig færre som bidrar til skatteinngangen, så må det nødvendigvis komme kutt i velferden, eller så må skatter- og avgifter skjerpes kraftig.

Å kutte i velferden til folk flest er ikke populært samtidig som skjerpede skatter- og avgifter gjør landet mindre konkurransedyktig. Et valg mellom pest eller kolera pga. politikere- og byråkraters vanstyre.

bergenser

12.02.2018 kl.12:37

Gratulerer Oslo med et bedritent byråd.

Så kan vi gratulere Bergen med samme type koklimonke byråd.

Bergen AP har solgt seg for å få makt i Bergen.

De solgte seg for å styre Bergen med å la SPYBANEN gå over bryggen i Bergen.

Hels SPYBANEN i Bergen bør virkelig ettergåes i sømmene.

Spybanen til Fyllingsdalen vil øke reisetiden for innbyggerne med 25-30 min og koste 15-20 mrd før underskuddene er på bordet.

Rune

12.02.2018 kl.14:17

Lett å glemme at søppel skandalen ble overlevert fra et høyrestyrt byråd. Når det gjelder bruk av andres penger har vel byggingen av nye Holmenkollen kanskje rekorden i overskridelser. Hvem sto for den??? Lett å glemme det også. Men bare så det er sagt, dette byrådet er ikke mye bedre.

En som undrer

12.02.2018 kl.22:54

Hvordan er finanssituasjonen i Oslo.... gjelden øker å øker med årene som kommer..... det har den gjort i alle årene før det også.

Fattighetsskatten på boliger dro inn masse penger som var spist opp med grove feilkjøp og snusk...... hva med å bruke litt penger med fornuft og ha finansen i balanse en gang.... har ikke vært i balanse i alle år jeg husker... kommunale lån øker og øker og Oslo synker alt dypere i tresket.... why?

Alle partier er med på snusket og kommer trolig med noe snusk på hverandre før neste valg .... valgflesk

Jeg har syklet sommer vår og vinter i Oslo..... ikke i år men for en del år siden da var det også mye trøbbel med snø på sykkelveiene og ja jeg har også dieselbil som jeg liker

Men det ene og det andre.... disse byråds damene som byttet plass og hun eldre nektet med det samme å forklare seg om saker i sitt gamle byråd som var på hennes ansvar..... den yngre kommer å gjøre likt fordi de er like arrogante begge og kommer å putte seg inn i et hjørne fort fort.... er alle kvinnene i byrådet i Oslo på lik linje..... animal farm!

Oslo skulle være en åpen by og bilfri og og..... På samme tidspunkt og RJ lover åpenhet i kommunen da planlegges det endringer i Offentlighetsloven som strammer inn innsyn hos kommunene og kjøres i gjennom Stortinget med AP`s samtykke......

Ikke tilfeldig spør du meg.... klar løgn med økt innsyn og det er som RJ forsøker en Gøbbels taktikk.... denne løgnen kommer igjen og igjen med økt frihet, innsyn og og

Nei men snart er det øver..... I do hope we will over come some how......

petter thielsen

13.02.2018 kl.10:41

NA og deres rosabloggere rir igjen med svertingen av Oslo byrådet, AP og særlig Lan Berg. Rene propagandamaskineriet for høyresiden.

Blir lett å gjennomskue dette når hverken redaksjonen eller de noe rabiate bloggerne skriver like nedsettende om Frps kollektive hukommelsessvikt i varslersaker, Ernas berøringsangst for alt som er ubehagelig og potensielt splittende og Listhaugs lemfeldige forhold til fakta. Noen som fortsatt mener at pressen er blodrød?

Anders

13.02.2018 kl.14:23

Noen som fortsatt mener at pressen er blodrød?

JA!

Skriv en ny kommentar