Er skatteparadiser greit, Jonas?

Jonas Gahr Støre har investert midler hos den britiske fondsforvalteren Egerton. Egerton kan forbindes til skatteparadiset Cayman Islands.

Jonas Gahr Støre smiler anstrengt på valgplakaten. "Alle skal med" står det. Gjelder det skatteparadiser også mon tro?

Støre investerer i fond uten etiske begrensninger
Nylig ble det avslørt at Jonas Gahr Støre sine private midler er investert i fond som ikke følger strenge etiske retningslinjer.

https://www.dn.no/nyheter/2017/08/31/0744/Politikk/innrommer-at-han-har-penger-i-ikke-etiske-fond

Støre har vært en forkjemper for at Oljefondet skal investere etisk og gå ut av kullselskaper. Etiske investeringer har medført at Oljefondet over den siste tiårsperioden har fått en avkastning som er flere titalls milliarder kroner lavere enn det som ville blitt oppnådd uten slike etiske begrensninger. Dette er tall som fremkommer av Oljefondets egen avkastningsrapport, men som ikke akkurat skrytes av overfor det norske folk.
 

Her, langt inne i Oljefondets avkastningsrapport, fremkommer det at eksludering av selskaper på etisk grunnlag har redusert avkastningen for aksjeporteføljen med 1,11% i perioden 2006-2016. Støre har vært pådriver for å ekskludere selskaper på etisk grunnlag, men har ikke vært villig til å ta kostnaden det innebærer for sine egne investeringer.

Det er en ærlig sak å mene at det norske folk bør gi avkall på store gevinster for å gjøre verden til et bedre sted. Desto mer skuffende er det når Dagens Næringsliv kunne avsløre at Støre ikke har vært villig til å ta denne kostnaden med sine egne penger.

Fondsforvalteren kan knyttes til skatteparadis
Det ser ikke ut til at de etiske problemene med Støres investering stopper der. I følge Dagens Næringsliv har Støre bl.a. investert i fond hos den britiske fondsforvalteren Egerton. Ser vi Egerton nærmere etter i kortene, viser det seg at denne fondsleverandøren har registrert fond i skatteparadiset Cayman Islands. Dette fremgår av dette dokumentet hos det amerikanske børstilsynet SEC: https://www.sec.gov/Archives/edgar/data/1528011/000091957416012092/xslFormDX01/primary_doc.xml

Dette dokumentet fra det amerikanske børstilsynet SEC viser at den britiske fondsforvalteren Egerton har registrert fond i skatteparadiset Cayman Islands


Cayman Islands: Finanskrokodillenes hule
Cayman Islands er blant de mest kjente skatteparadisene, ikke minst innenfor finansindustrien. Den lille øygruppen i det Karibiske Hav er mest kjent for å være juridisk adresse for en stor del av verdens hedgefond. Hedgefond er en type investeringsfond med spesielt frie investeringsmuligheter og blir gjerne regnet som finansmarkedets rovdyr. Hedgefond kan ha mange ulike strategier, for eksempel å spekulere mot forgjeldede staters statsgjeld eller selskaper som er i problemer.

På Cayman Islands er lovgivning og rammebetingelser for øvrig spesielt godt tilpasset hedgefondindustrien. Mens selve forvaltningen av fondene gjerne skjer i London eller New York, hører altså fondene juridisk hjemme på øyer i Karibia. Det er to grunner til dette. Det ene er å skjerme for innsyn. Det andre er å spare skatt.

Cayman Islands har sitt navn etter krokodilleartene kaimaner. Det er et svært treffende navn.

Støres dobbeltmoral
Bekjempelse av skatteparadiser for å sikre innsyn og hindre at midler unndras beskatning er en viktig sak for Arbeiderpartiet. Her ser vi altså at lederen for Arbeiderpartiet, Jonas Gahr Støre, selv investerer sine private midler hos en forvalter som driver med slikt. Han mente selv investeringene var uproblematiske, til media satte fokus på etikken i hans investeringer.

I andre sammenhenger har altså Støre veivet høyt med den moralske pekefingeren når det gjelder skatteparadiser. Da de såkalte Panama papers avsløringene kom i april i fjor, var det ikke måte på hvor ille investeringer i skatteparadiser var:  http://www.hegnar.no/Nyheter/Politikk/2016/04/Stoere-krever-alle-fakta-paa-bordet

Det vi ser av Støres private disposisjoner har med liv og lære å gjøre. Og med eksempelets makt. Først etter at han ble avslørt lovet Støre at det skal bli bedre. Han skal oppføre seg bedre, bare han får bli statsminister. Ja det er det han egentlig sa. Etter enda litt mer press fra offentligheten, har han valgt å selge seg ut av fondene med umiddelbar virkning.

Det er mange saker
Det har vært rettet søkelys mot Jonas Gahr Støres private disposisjoner i flere sammenhenger, både når det gjelder investeringer, bygging av brygger og maling av hus. Det er ikke plass til å gå gjennom disse sakene i ett blogginnlegg. Skulle vi gå ordentlig gjennom dette, måtte det skrives en hel bok. Vi har likevel plass til en opplisting med linker til de ulike sakene:

Rikmannssønnen Jonas Gahr Støre har omtalt seg selv som en innvandrer i sosialdemokratiet. I lys av sakene som har kommet frem fremstår Støre som en særdeles dårlig integrert innvandrer. Hans personlige gjøren og laden danner et mønster. Omfanget av dette får oss til å stille spørsmål ved Støres personlige moral og etiske kompass. Ja hvor god vurderingsevne har Jonas Gahr Støre egentlig? Dette er ikke det vi skal forvente av en mann som ønsker å bli Norges neste statsminister.

Støre er uegnet
Støre er en mann som holder den moralske pekefingeren høyt hevet overfor andre. Når det gjelder hans egne private disposisjoner, synes det nærmest som han befinner seg på en annen planet. I den amerikanske valgkampen i fjor ble Hillary Clinton omtalt som crooked Hillary - skurken Hillary. Det var et effektivt slagord, fordi det var en god del sannhet i det. Det hadde som kjent blitt satt et skarpt søkelys på Clinton-familiens private investeringer.

I Norge har vi «crooked Jonas». Vi kan ikke ha en statsminister som hele tiden må ut og si «Jeg er ingen skurk». Jonas Gahr Støre er nå sterkt svekket, og han har seg selv å takke for det. Dobbeltmoralen han utviser er rett og slett for stor.

Derfor er ikke Jonas Gahr Støre egnet som statsminister i Norge!

Mandag 11. september er det stortingsvalg. Bruk stemmeretten. Godt valg!

OPPDATERING:
Sent på ettermiddagen torsdag 7. september, altså over et døgn etter at dette blogginnlegget var publisert, offentliggjorde Jonas Gahr Støre at det var fondet Egerton Capital Equity Fund plc Støre har vært investert i. Dette fondet er registrert i Irland.

Irland har svært gunstige skatteregler for investeringsfond og Dublin regnes for «hedgefondhovedstaden» i Europa.

20 kommentarer

ingrid

06.09.2017 kl.14:30

Veldig bra skrevet, jeg er så enig så enig. Han er

en dobbeltmoralist og han eigner seg ikke som

statsminister i Norge. En egentlig høyrekakse som

sier noe og gjør selv noe annet. Han er ikke til å

stole på. AP er blitt et annet parti enn det var før.

Hvor er arbeiderne ? Begynner nesten å bli latterlig.

Vi må tenke på fremtiden, og ikke stemme på AP.

bjørn bråthen

06.09.2017 kl.17:07

Konklusjonen er korrekt. Støre er ikke egnet som landets statsminister.

Stemmefiskene

06.09.2017 kl.17:28

...nå er det snart på tide å slutte å klage og syte; dobbel standard må vi bare respekterer og akseptere...

..."gjør som vi forteller dere og ikke bry dere med hva vi gjør"...

...og derfor kan Nrk ha hjemme-hos-reportasje med Fru Støre ute i marka ved et idyllisk vann...

...og hvem har vaktmester på hytta? ...de fleste har vel det på landstedet om de har et slikt behov...

...og blir Støre statsminister så vil han ordne opp i feilinvesteringer...men kanskje ikke på de 100 første dagene...da er det mye viktigere å få opp temperaturen i det kalde klimaet som herjer landet...

CMS

06.09.2017 kl.19:13

Venstrefolk er uærlige på en så intrikat måte at de ikke engang selv innser i hvilken grad...

MartinS

06.09.2017 kl.20:00

Hvor er den kritiske pressen i valgkampen?

Bra at din blogg og Nettavisen driver kritisk journalistikk i forkant av valget, men hvorfor tas ikke slike tema opp av de største avisene, TV2 og "nøytrale" NRK?

Punktene i bloggen har et stort spenn, teppesaken og husmalingssaken blir kanskje av mange ansett triviell men vil mann vil bli Statsminister, og går for å bli valgt med et løfte om å bekjempe sosial dumping og missbruk av mennesker har det relevans.

Med det er andre saker som er mye mer alvorlig, spesielt for en statsministerkandidat.

Tschudi saken i seg selv har knapt fått den oppmerksomheten den fortjente - og har svært kritiske sider som jeg ikke har sett dekket til fulle i pressen pr dato. Kanskje fordi Støre satt som utenriksminister da saken var oppe og han hadde fått en stor stjerne i Gråsone-forhandlingene med Russland.

Men dette handlet om en vennetjeneste, betalt av deg og meg (vi sørger for å finansiere den norske stat) hvor fokus, anbefalinger og konklusjoner skulle hjelpe Støres venn med å kapitalisere en investering i Kirkenes.

Bryggesaken får meg til å minnes Gro Harlem Bruntland - som sikret sin private strandlinje rett før ny strandlinjelov ble drevet frem av egen regjering.

Investeringssaken er absolutt interessant for allmenheten, bare synd at avisene som leses av Støres velgere knapt nevner temaet. Men - mange av de avisene eies jo av LO, og de driver valgkamp for Støre.

Arbeiderpartiet har hatt en viktig misjon for Norge. Men, de har hatt mye makt veldig lenge. Stor inflytelse har gjort dem attraktive for mange interessegrupper. Sentrale ledere og premissgivere i partiet har over tid utviklet svært nære bånd til personer, gupper og organisasjoner med egne interesser, langt utover det som gjelder velgerne de henvender seg til. Arbeiderpartiets makt har tiltrukket seg en maktelite, med egne interesser. Dette er Støre ett eksempel på.

Historien viser at makt korrupterer - selv de beste. Arbeiderpartiet bør kanskje få lov til å sitte på benken - minst en periode til. Perioden kan de bruke til å finne sin nye misjon, verdier og kanskje velgergruppe...og ta frem nye ledere med integritet og passe avstand fra eliten. De trenger mennesker som ikke ser seg selv som elite og med rette kan handle på et sett med regler som ikke gjelder for oss andre.

Erna og Siv...har faktisk gjort en overraskende bra jobb, til tross for at "samarbeidspartnerne" fikk bondeanger etter å ha "ligget med FRP" og har gjort sitt beste for å bremse regjeringens handlingsrom.

Det hadde kanskje vært bra for Norge at Erna og Siv fikk rent flertall ved valget. Hadde vært spennende å se hva de kunne få til - for folk flest.

Og...seriøst...tror vi på den politiske eliten (som kjemper for sin maktposisjon)...at Norge går fra lykkeland til facisme på en stortingsperiode...med Erna og Siv ved roret?

Godt valg;-)

Åge Fred Gam

06.09.2017 kl.20:18

Trekk deg Støre.Skattepradis,svart arbeid ,underbetalte arbeidere.Tvilsomt dødsfall av varsler.

kris

06.09.2017 kl.20:24

Ikke noe å bry seg med, han skal nok ordne opp i dette hvis han blir statsminister...

Neste AP leder må nok bli John Fredriksen, han er mye rikere enn Jonas.

Tore Andersen

06.09.2017 kl.20:25

Paradokset er ikke Støres dobbeltmoral, den er ikke overraskende. Det som overrasker er at tilhengerne forsvarer en partileder som oppfører seg som en kynisk kapitalist. Denne personen vil de ha til statsminister i Norge. Dette er like uforståelig som at Høyre skulle ha en marxist som partileder. AP er et parti som folk stemmer på av tradisjon. Det tror jeg vil endre seg. Den yngre generasjon husker ikke krigen og APs mantra om at de bygget opp landet. Nå er det dagens problemer og politikk som gjelder.

Hans

06.09.2017 kl.21:16

Du glemte Hamas og skatteplanleggin

Tom

06.09.2017 kl.23:15

Det handler kun om karriere, denne mannen bryr seg kun om posisjoner, makt og penger! Vi har fått mer enn nok bekreftelser og dokumenterte hendelser på dette, Støre hører antagelig hjemme hos Økokrim!

Per a bendiksen

06.09.2017 kl.23:34

Hva blir det nest utrolige Støre / juksemaker

Atle

06.09.2017 kl.23:50

Det er frekkhetens nådegave å proklamere at når AP vinner valget så skal skattetrykket skjerpes med 15 milliarder kroner. Men det betyr ingenting for i sivet lurer ikke gjedden men flere titalls millioner kroner som nok sikrer en økonomisk behagelig hverdag og fremtid. Viser ellers til hovedinnlegget ovenfor så ytterligere kommentarer er ikke nødvendig.

Fjesing

06.09.2017 kl.23:52

Det stemmer nok, det som sies: Moral er godt, dobbeltmoral er dobbelt så godt.

Lars Christensenq

07.09.2017 kl.00:01

En statsministerkandidat fra Arbeiderpartiet som plasserer sine investeringer i fond og til skatteparadiser. Dette er rett og slett en skandale, kanskje ikke uventet.

Stian Anton Simonsen

07.09.2017 kl.00:12

Mange i AP som har like mye dobbelmoral som Jonas og Kong Raymond av Oslo er en av disse

AP er et Korrupte møkkaparti som egentlig gir F i folket imellom valgene

Gaunil

07.09.2017 kl.00:30

Nå synes jeg pengene til Støre begynner ta overhånd i media. Jeg kommer ikke til å stemme på Støre og AP men nå synes jeg det er nok. Det begynner nesten å bli slik at det ikke er mulig å være politiker om man disponerer noen ekstra millioner.

Støre er ikke mere umoralsk en alle oss andre om vi hadde noen ekstra millioner. Han ønsker best mulig utbytte for pengene slik vi alle ville prøve å oppnå.

Christian Petersen

07.09.2017 kl.00:32

Gahr Støre er falsk. Han har nå blitt tatt med buksa nede i sak etter sak. Først nekter han, men etter at han har blitt presset noen timer eller dager, kommer han med delvise tilståelser. Støres siste sprell med å investere i fond Cayman Island, et skatteparadis som han hudfletter, viser hvor falsk mannen er. Støre og hans kone deltok hos Lindmo. Da fortalte hans kone at Jonas ladet den elektriske bilen i Stortingets garasje for å spare penger

Roger

07.09.2017 kl.00:40

Gleder meg til at formueskatten fjernes slik at jeg kan flytte hjem tilbake til Norge. Akkurat nå bor jeg i Sverige. Jeg driver med videospillutvikling og har 5 ansatte i Sverige. Jeg har en inntekt på 1 million hvert år og en formue på 6 millioner. Dette er formue som ligger i selskapet.

Hvis Høyre og FRP suksessfull fjerner formueskatten. Så flytter jeg tilbake til Norge. Jeg jobber 12 - 16 timer bare for spillselskapet mitt skal gå rundt. Så dermed synes jeg at formueskatt er veldig urettferdig. Så håper Høyresiden vinner slik at formueskatten forsvinner i Norge.

Viste dere at 60% av spillselskapene i Sverige er laget av norske statsborgere? Jeg ble veldig overrasket da jeg fikk vite at 60% av spillbransjen i Norge er skapt av norske grundere. Fjern formueskatten og norske videospillutviklere flytter tilbake til Norge. Jeg synes Sverige er fantastisk nasjon. Fordi Sverige har ingen formueskatt og det er tusenvis av norske grundere i Sverige som driver med videospillutvikling.

Arne Robert Johansen

07.09.2017 kl.07:42

Det begynner å bli påfallende mye løgn, snusk og dobbeltmoral? Teppetyveriet, Hamas-løgnen på direkte-TV, Tschudi-saken, ofringen av Selbekk, beklagelsen av ytringsfriheten, ønsket om å straffe religionskritikk, kreativ skatteplanlegging, bruk av private helsetjenester og skoler, bruk av tvilsomt polsk malerfirma på villaen, bruk av utenlandske løsarbeidere på nulltimerskontrakt i boligprosjekt (med tre millioner i gevinst), bryggesaken, og nå dette.

Jørgen

07.09.2017 kl.10:42

kris, ditt forslag om at neste leder i Arbeiderpartiet bør være John Fredriksen er slett ikke dumt. Han er sønn av en kantinebestyrer og en jernbanemann, oppvokst på Etterstad på Oslo øst. En langt mer relevant bakgrunn enn Støres. Og det Fredriksen har gjort av gale ting opp igjennom er jo kjent, i motsetning til Støre, som stadig må ut å slukke branner.

Skriv en ny kommentar

hits